Tryb chroniony w przeglądarce Yandex: co to jest, jak działa i jak włączyć

Yandex.Browser jest wyposażony w chroniony tryb, który chroni użytkownika podczas wykonywania określonych czynności i operacji. Pomaga to nie tylko zabezpieczyć komputer, ale także uniknąć utraty danych osobowych. Ten tryb jest niezwykle przydatny, ponieważ w sieci jest dość duża liczba niebezpiecznych witryn i oszustów, którzy chcą uzyskać zysk i zysk pieniężny kosztem użytkowników, którzy nie są dobrze zaznajomieni ze wszystkimi subtelnościami bezpiecznego pobytu w sieci.

Co to jest tryb chroniony?

Tryb chroniony w przeglądarce Yandex nazywa się Protect. Będzie się włączać podczas otwierania stron za pomocą bankowości internetowej i systemów płatności. Możesz zrozumieć, że tryb jest aktywowany przez różnice wizualne: karty i panel przeglądarki od jasnoszarego do ciemnoszarego, a zielona ikona z tarczą i odpowiednim napisem pojawia się na pasku adresu. Poniżej znajdują się dwa zrzuty ekranu stron otwartych w trybie normalnym i chronionym:

Tryb normalny

Tryb chroniony

Co dzieje się po włączeniu trybu chronionego

Wszystkie dodatki w przeglądarce są wyłączone. Jest to konieczne, aby żadne niesprawdzone rozszerzenia nie mogły śledzić poufnych danych użytkownika. Ten środek ochrony jest konieczny, ponieważ niektóre dodatki mogą być wbudowanym złośliwym oprogramowaniem, a dane dotyczące płatności mogą zostać skradzione lub zastąpione. Te dodatki, które osobiście sprawdził Yandex, pozostają włączone.

Drugą rzeczą, którą robi tryb ochrony, jest ścisła weryfikacja certyfikatów HTTPS. Jeśli certyfikat banku jest nieaktualny lub nie jest zaufany, tryb ten nie zostanie uruchomiony.

Czy mogę włączyć tryb chroniony sam

Jak wspomniano wcześniej, Protect działa niezależnie, ale użytkownik może łatwo włączyć tryb chroniony na dowolnej stronie korzystającej z protokołu https (a nie http). Po ręcznej aktywacji trybu strona jest dodawana do listy chronionych. Możesz to zrobić w ten sposób:

1. Przejdź do żądanej witryny za pomocą protokołu https i kliknij ikonę kłódki w pasku adresu:

2. W oknie, które zostanie otwarte, kliknij „Czytaj więcej":

3. Zejdź na dół i obok ”Tryb chroniony„wybierz”Włączone":

Zobacz też: Jak wyłączyć tryb chroniony w przeglądarce Yandex

Yandex.Protect oczywiście chroni użytkowników przed oszustami w Internecie. W tym trybie dane osobowe i pieniądze pozostaną nienaruszone. Jego zaletą jest to, że użytkownik może dodawać strony w celu ręcznej ochrony, a także może wyłączyć tryb, jeśli to konieczne. Nie zalecamy odłączania tego trybu bez szczególnej potrzeby, w szczególności jeśli okresowo lub często dokonujesz płatności w Internecie lub kontrolujesz swoje finanse online.

Obejrzyj film: Jaki inaczej WŁĄCZYĆ iPhone'a? Gdy przycisk nie działa! I TechnoLog (Styczeń 2020).

Loading...